Ma Henrik, Roland napja van. Holnap Valter napja lesz.
Iskolánkról
Oktatás és nevelés
DÖK
Hírek
Dokumentumok
Pályázatok
Galéria
Könyvtár
Pályázatok > HATÁRTALANUL > Határtalanul 2022

Határtalanul 2022

 

Az utazást megelőzően a gyerekek az előkészítő órán csoportmunkában információkat gyűjtöttek a kiránduláshoz, majd kiselőadásokat készítettek egyéni felkészüléssel és kivetítőn szemléltették a Felvidék történelmi és földrajzi nevezetességeit. A diákok maximálisan felkészülve és ráhangolódva indultak el az útra.


Szlovákia, 2023. május 31 - június 2.

1. nap

Az első megállójuk Rozsnyó volt, ahol körbe sétálták Közép-Európa egyik legnagyobb négyzet alakú terét és megtekintették a közepén álló Őrtornyot. Következő megállójuk a Dobsinai jégbarlang volt, Közép-Európa egyik leglátogatottabb jégbarlangja, amely 2000 óta a világörökség része. A körülbelül 1 órás és közel 1500 méteres vezetett túrára meleg öltözéket is csomagoltak a gyerekek, mert a barlangban nyáron is nulla fok körüli a hőmérséklet. Délután a gyerekek piknikeztek a Dedinky víztározónál. Estére megérkeztek Szepessümegre, a szállásra, amely a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park északi részén található, ahonnan a legtöbb túraútvonal indul. A hotelből a Magas Tátra csúcsaiban gyönyörködhettek a gyerekek.

2. nap

A diákok Késmárkon megtekintették az új evangélikus templomot, ahol Thököly Imre fejedelem szarkofágja található. Innen a Bélai cseppkőbarlanghoz utaztak, ahol megcsodálhatták a cseppkő-vízeséseket, pagodaszerű állócseppköveket, tavacskákat. Ezután következett a Szepesség gyöngyszeme, Lőcse. A város műemlékeit, nevezetességeit a csaknem teljesen épségben fennmaradt városfalak ölelik körül. Ezután rövid kitérőt tettek a gyerekek Csütörtökhelyre, ahol megnézték a kis dombon álló Szent Lászlóról, a lovagkirályról elnevezett plébániatemplomot.

3. nap

Az első állomás Igló volt, amely a Szepesség második legnagyobb városa. A diákok a Hernád-völgyi Márkusfalván szemügyre vették a Máriássy család rokokó kastélyát. Ezután elutaztak a szepesi várhoz, amely a szepesi főispánok székhelye volt a 17. századig. A Rákóczi túraútvonal következő városa Eperjes volt, ahol megtekintették a főtéren sorakozó gyönyörű polgári házakat, a gótikus Szent Miklós templomot és a Rákóczi-palotát. Az utazás utolsó állomása Kassa volt, Szlovákia második legnagyobb városa. Itt a Szent Erzsébet-dóm altemplomában temették el II. Rákóczi Ferenc 1906-ban Rodostóból hazahozott hamvait. A gyerekek koszorút helyeztek el Rákóczi márványkoporsójánál. A Rodostói háznál, ami annak a háznak az utánzata, ahol a fejedelem 1720 és 1735 között száműzetésben élt és halt meg, a diákok búcsút vettek az idegenvezetőjüktől és hazaindultak.

A Határtalanul! program keretében iskolánk tanulói Szlovákia magyarlakta területein személyes tapasztalatokat szereztek a külhoni magyarságról, a természeti kincsekről, a történelmi emlékhelyekről. Haza érkezésük után az értékelő órák keretében felelevenítették az élményeket és a hatodikos osztályos tanulóknak projektoros élménybeszámolókat tartottak.
A diákok Határtalanul jól érezték magukat!

Szlovákia, 2023. május 31 - június 2.

 

1% - NégyeS-O-S Közhasznú AlapítványHatártalanul!
Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával
Hasznos linkek
 
Galéria


További képek..

Partnereink