Ma Henrik, Roland napja van. Holnap Valter napja lesz.
Iskolánkról
Oktatás és nevelés
DÖK
Hírek
Dokumentumok
Pályázatok
Galéria
Könyvtár
Pályázatok > HATÁRTALANUL > Határtalanul 2023

Határtalanul 2023

 


Szlovákia, 2024. május 1 - május 3.

1. nap: Füleki Vármúzeum – Szklabonya (Mikszáth Kálmán szülőháza) – Alsósztregova (Madách kúria) – Losonc (Raday Pál kripta, Kálmán József író sírja) – Gács (gácsi várkastély)

Reggel 7 óra 30 perckor pontosan elindultunk utunkra. Először a füleki várat látogattuk meg, majd következő megállónk Szklabonyán (Mikszáthfalván) volt, ahol kívülről megtekintettük Mikszáth Kálmán emlékházát és az ott található emléktáblát. Ez után - Alsósztregovára utazunk, ahol a Madách-kastélyt és Madách Imre síremlékét néztük meg. Onnan tovább utaztunk - Losoncon, Ráday Pál II. Rákóczi Ferenc titkárának és Kálmán József író kriptáját/sírját kerestük fel a helyi temetőben, és helyeztünk el koszorút. Végül tovább utazunk szálláshelyünkre, Rimaszombatra (Rimaszombattól 41 km-re lévő Kokova Línea településre – szálláshelyünkre az Ipoly szállóba). Minden programelem lekötötte a tanulók figyelmét. Este a vacsorát követően még kvíz és ügyességi játékokkal fejlesztettük tudásukat e szép történelmi helyszínek jobb megismertetésének érdekében.

 

2. nap: Kassa (Szent Erzsébet székesegyházban a Rákóczi kripta megtekintése, Rodostói ház)

A szálláshelyünk és úti célunk között lévő nagy távolság miatt (összesen 6 órás utazás oda-vissza) a második napot Kassán töltöttük. A Szent Erzsébet székesegyházat, illetve ott a Rákóczi kriptát tekintettük meg. Idegenvezetőnk tartalmas leírást adott a templom értékeiről, Rákóczihoz kötődő emlékekről. Elhelyeztük megemlékező koszorúnkat Rákóczi emlékhelyénél. Jártunk a Rodostói házban – pontosabban annak pontos másolatában. A gyerekek érdeklődve hallgatták az idegenvezető tájékoztatóját, majd megtekintették a kiállítást.

A szálláshelyre történő visszautazás előtt még maradt egy óra arra, hogy a tanulókkal „felfedezhessük” a város szépségeit, az ódon épületeket és gyönyörű Fő terét a zenélő szökőkúttal.

 

3.nap: Méhi község (találkozó Antal Zoltán agrárvállalkozóval) – Tornalja (Kazinczy Ferenc Ált. Isk.) – Hanva község (Tompa Mihály életének bemutatása) – Betlér (Andrássy kastély megtekintése)

Méhi községben találkoztunk Antal Zoltán agrárvállalkozóval, aki érdekes előadást tartott a tanulóknak gazdaságáról. Egy rövid betekintést tehettünk a gazdaság működésébe.

Ezt követően – Tornalján a Kazinczy Ferenc Általános Iskolában jártunk és ismertük meg a közel a mi iskolánkkal egy idős intézmény mindennapjait, az ott tanuló diákok életét. Egy rövid videóval mi is bemutattuk iskolánkat.

Következő uticélunk Hanva község, ahol Tompa Mihály életének bemutatása volt a következő program, melyet a település református lelkésze nagyon érdekes előadás keretében ismertetett meg velünk. Érdekesség, hogy a lelkész úr gyermekkorában sok időt töltött Gyöngyösön.

Majd, a hazautazás előtt – Betlérben az Andrássy kastélyt tekintettük meg. Megismerkedtünk a család történetével, Magyarországi kötődéseivel. A kastély épen maradt, gazdag és gyönyörű berendezési tárgyai, dísztárgyai mindenkit lenyűgöztek. Az angol parkban tett séta után indultunk haza.

 

Szlovákia, 2024. május 1 - május 3.

 

1% - NégyeS-O-S Közhasznú AlapítványHatártalanul!
Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával
Hasznos linkek
 
Galéria


További képek..

Partnereink