Ma Jusztin napja van. Holnap Laura, Alida napja lesz.
Oktatás és nevelés > ÖKOiskola > Madárbarát iskola

Madárbarát iskola

 Madárbarát iskola

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület meghirdette a „Madárbarát Magyarországért” programot, amelynek célja, hogy különösebb madártani ismeretek nélkül bárki tehessen, és tegyen is valamit a madarakért, egyszerűen használható madárvédelmi eszközök és módszerek: mesterséges költőodúk, itató és téli madáretetés alkalmazásával. A Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi viszonyokhoz alkalmazkodva ajánl alprogramokat: Madárbarát kert, Madárbarát óvoda, Madárbarát iskola, Madárbarát panel, Madárbarát munkahely, Madárbarát település.

A mi iskolánk, a Felsővárosi Általános Iskola, 2008-tól csatlakozott a Madárbarát iskola programhoz. A mindennapi madárvédelem gyakorlati tevékenységei, az odúk és etetők elkészítése, kihelyezése, a madarak megfigyelése kiemelkedően jó lehetőségeket kínál az iskola környezeti nevelési programjának, a tanmenetek és óratervek bővítéséhez. Emellett alkalmas a szakköri és szabadidő-szervezési munka segítésére, valamint az állami Ökoiskola-programhoz történő csatlakozáshoz.

A gyerekek örömmel tevékenykednek a programban. A 7-8. osztályosok madáretető készítő versenyen bizonyították rátermettségüket. A legjobb alkotásokat kiállítottuk az iskola udvarára, a madarak téli etetését az alsó tagozatos gyerekek és a felsős ÖKO-szakkör tagjai végzik. Felsős technika órákon madárodúk készülnek, amelyeket tavasszal örömmel foglalnak el a cinegék, így a természetismeret és biológia órákon mód nyílik a madarak életének megfigyelésére.

Egész éven át tartó madárvédelmi munkánkkal 2009-ben megszereztük a Madárbarát iskola elismerő címet és fémtáblát, amellyel a városban egyedül mi büszkélkedhetünk.

2014. tavaszán Madárbarát tanösvény kialakítására vállalkoztunk. A Madárbarát mintakert tanösvény célja, hogy a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt érdekes és szemléletes módon mutassa be a leggyakoribb Madárbarát kerti eszközöket és az ezekkel védhető madár- és egyéb állatfajokat.

A tanösvény azért egyedülálló Magyarországon, mert minden állomáshoz kapcsolódnak részletesen kidolgozott tematikus oldalak is.

A tanösvény további egyedülálló tulajdonsága, hogy a bemutatott odúk, etetők stb. nem makettek, hanem teljes értékű természetvédelmi eszközök, amiket az állatok el is foglalhatnak (gyakran bele is költöznek), így téve interaktívvá, szó szerint élővé a látványt.

A Madárbarát mintakert tanösvényre a szokásos tanösvényi alkalmazások mellet a következő programokat szervezzük:

· odúellenőrzések: fészek-, tojás- és fiókanézés; fiókagyűrűzés, odútakarítások március-szeptember között;

· egész éves madármegfigyelés  az odúknál és az etetőknél;

· bemutató madárgyűrűzés a téli etetőn.

Reméljük, hogy a tanösvényben minden gyermek és felnőtt örömét leli!


Szalayné Fodor Dorottya

Madárbarát iskola program felelősemadárkalács készül a cinkéknek madárkalács készül a cinkéknek nem fognak éhezni a madarak
madárkalács készül a cinkéknek nem fognak éhezni...
napraforgóval tűzdelt almát kapnak a rigók feltöltjük az etetőt
tűzdelt alma feltöltjük az etetőt

1% - NégyeS-O-S Közhasznú AlapítványHatártalanul!
Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával
Hasznos linkek
 
Galéria


További képek..

Partnereink