Ma Henrik, Roland napja van. Holnap Valter napja lesz.
Iskolánkról
Oktatás és nevelés
DÖK
Hírek
Dokumentumok
Pályázatok
Galéria
Könyvtár
Pályázatok > HATÁRTALANUL > Határtalanul 2020

Határtalanul 2020

 

 


Erdély 2019. október 15-18.

1. nap

Végre elérkezett a várva várt erdélyi kirándulás napja! Nagyon korán, hajnali 4 órakor indultunk az iskola elől. A határt Ártándnál léptük át 8 órakor, majd Nagyváradon felvettük az idegenvezetőnket Márton Alpárt, aki egy Csíkszereda melletti faluból utazott elénk Nagyváradra. Alpár igazi székely fiatalember, aki nyílt és kedves viselkedésével hamar belopta magát a szívünkbe. Megálltunk a Királyhágón, Erdély kapujában, ahol gyönyörködtünk a szép táj látványában. A következő állomásunk Kolozsvár volt, ahol megnéztük Mátyás király szobrát és a szülőházát. Sok érdekességet tudtunk meg Mátyás király és a székelyek közötti kapcsolatokról. Volt egy kis szabadidő a téren sétálni, kicsit vásárolhattunk is, majd tovább indultunk Tordára. Torda legfőbb nevezetességét, a sóbányát néztük meg, ahol hatalmas vidámpark szórakoztatja a látogatókat. Felültünk az óriáskerékre, lehetett ping-pongozni, mini golfozni, biliárdozni. Nagyon jól éreztük itt magunkat, gyorsan eltelt az egy órás szabadidő. Innen hosszabb út következett a szálláshelyünkre, Székelyszentlélekre. Este nyolc órakor értünk a faluba, ahol finom vacsorával fogadtak minket. Ezután elfoglaltuk a szálláshelyeinket. 5 külön háznál volt a szállásunk. Nagyon kedves székely családokhoz kerültünk. Hamar elaludtunk a fárasztó nap után.

2. nap

Reggel 7 órakor keltünk és 8-kor volt a reggeli. Ezután elindultunk Szovátára, a Medve-tóhoz, amely a kiterített medvebőrhöz hasonló alakjáról kapta a nevét. A Medve-tó a legnagyobb heliotermikus tó. Körbe sétáltuk, közben megnéztük a Vörös-tavat és a Zöld-tavat, amelyek sajnos összefolytak a sok esőzés miatt, így az eredeti színüket most nem láthattuk. Ezután Parajdra indultunk, ahol egy még mindig működő sóbányába vittek le minket autóbusszal. A felszín alatt 120 méterre lévő hatalmas tárnákban kalandpályát, templomot, szórakozó helyeket alakítottak ki. Itt kb. 1 órát töltöttünk, majd ugyancsak busszal tértünk vissza a felszínre. Itt rövid utazás következett a bánya felett lévő sószorosba. A sószorosban egy órát barangoltunk, megismerkedtünk a felszíni sóképződményekkel, amelyek csodálatos látványt nyújtottak. Ezután egy kicsit hosszabb utazás következett Korondra, amely kerámiáiról híres. Vásárolhattunk a főutcán hosszan elnyúló bazárokban. A napot Tamási Áron síremlékénél zártuk, amely Farkaslakán található. Miután az idegenvezetőnk sok érdekességet mondott a nagy íróról, megkoszorúztuk a síremlékét és néhány perc csenddel adtuk meg tiszteletünket. Visszaindultunk a szállásra, ahol megvacsoráztunk. Mivel a tegnapi naphoz képest ma hamarabb értünk vissza, kihasználtuk az alkalmat és sétára indultunk a faluban. Közben ránk sötétedett, de azért sikerült visszatalálnunk a szállásainkra. Még egy kevés játék és beszélgetés következett az elalvás előtt.

3. nap

Most egy kicsit hamarabb keltünk, mert fél 9-re már a székelyszentléleki iskola előtt kellett lennünk. A mai nap első programjaként a helyi iskolásokkal találkoztunk. Az igazgatónő néhány szóban elmondta amit az iskoláról érdemes tudnunk, és utána még válaszolt a kérdéseinkre. Hasonló az iskolarendszerük és a tantárgyaik is, de itt anyanyelvi szinten kellene románul megtanulniuk, ami mint megtudtuk nagyon nehezen megy a magyar gyerekeknek. Ajándékba csokoládékat és könyveket vittünk. Ezután hosszabb utazás következett Gyergyószentmiklósra. Útközben sok érdekességet megismertünk a Csiki- és a Gyergyói-medencéről. Gyergyószentmiklóson egy örmény katolikus templomba látogattunk el, ahol fiatal plébános atya beszélt az örményekről és a katolikus vallásról. Innen tovább indultunk a Békás-szoros felé. Kanyargós hegyi úton, gyönyörű fenyvesek között utaztunk. A Békás-szorosban gyalog mentünk és közben sok érdekességet tudtunk meg a kialakulásáról. A hatalmas sziklafalak között sétálva csodálatos élményben volt részünk, mindenkinek nagyon tettszett a látvány. A szép tájak látványa még nem ért véget, mert a következő állomás a Gyilkos-tó volt. Itt kürtőskalácsot ettünk, miközben a tájban gyönyörködtünk. Megismertük a tó legendáját és valódi kialakulását is. Ezek után kicsit hosszabb utazás következett Csíksomlyóra, ahol a Csodatévő Szűz Máriát kerestük fel a templomban. Az idegenvezetőnk elmesélte a szobor történetét és hogy miért is lett itt zarándok hely. Bementünk a templomba, ahol mindenki csendben ment fel a szoborhoz és közelről is megnézhettük. Utolsó állomásunk Szejkefürdőn a székelykapuk megtekintése volt. Itt található a legnagyobb székely, Orbán Balázs sírja, amelyet megkoszorúztunk. Megismertük a székelykapuk részeit, díszítését és még egy borvízforrást is felkerestünk. A szállásra visszaérve megvacsoráztunk majd elfoglaltuk szálláshelyeinket és elkezdtük a bőröndjeink bepakolását, mivel sajnos reggel már hazafelé kell indulnunk.

4. nap

Reggel korábban keltünk, megreggeliztünk, bepakoltuk a bőröndöket a buszba és megkezdtük utolsó erdélyi napunk programjait. Először megálltunk Fehéregyházán a Petőfi kútnál, ahol a történelmi emlékek szerint utoljára látták Petőfi Sándort a segesvári csata napján. Ezt az emlékművet is megkoszorúztuk. Innen tovább utaztunk Segesvárra, amelynek egyedül álló értéke, hogy az egyetlen még ma is lakott vár. Sétáltunk a vár kikövezett utcáin majd megmásztuk a diáklépcsőt, amely a segesvári diákok katolikus középiskolájához és az ott található templomhoz vezetett. Megnéztük Vlad Tepes (Drakula gróf) szobrát, ahol az idegenvezetőnk sok történetet mesélt. Megtudtuk hogyan alakult ki a Drakula kultusza. Sajnos elég ködös időnk volt ezért a várból nem lehetett jól belátni a várost. Innen Marosvásárhelyre indultunk, ahol városnézés következett. Megnéztük a várat, itt éppen néptáncosok tartottak rövid előadást. Bementünk egy ortodox templomba, amely nagyon szép volt. Rengeteg aranyat használtak fel a díszítéséhez, és a festett ikonok is érdekesek voltak. Sajnos itt egy baleset miatt a tervezettnél többet kellett várnunk a buszra. Az utolsó nap programja itt ért véget, az idegenvezetőnk elbúcsúzott tőlünk és ő is hazaindult vonattal. Mi pedig elkezdtük több órás utazásunkat hazafelé. Pihenésképpen újra megálltunk a Király-hágón, majd a határállomás következett, amin hamar átjutottunk. Magyarországon már csak egyszer álltunk meg és így fél 9 felé már meg is érkeztünk az iskolánk elé. Fáradtan, de rengeteg élménnyel gyarapodva tértünk haza.

2019.10.08 - előkészítő óra

2019. október 15-18. - Erdély

2019.11.14 - értékelő óra

2019. október 15-18. Erdélyi tanulmányi kirándulás - A só útján.

 

1% - NégyeS-O-S Közhasznú AlapítványHatártalanul!
Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával
Hasznos linkek
 
Galéria


További képek..

Partnereink